Tiedotteet‎ > ‎

Siljan suviyö -lyhytelokuvan ensi-ilta 14.9.

lähettänyt Tuntematon käyttäjä 29.7.2013 klo 0.00   [ 29.7.2013 klo 0.14 päivitetty ]
Hämeenkyrössä, sillanpääläisissä maisemissa, on kuvattu Siljan suviyö -lyhytelokuva. Elokuva perustuu F. E. Sillanpään Nuorena nukkunut -romaanin hetkiin. 

Rooleissa on Ida Teeri ja Antti Väre. 

Elokuvan on toteuttanut yhteistyössä Von Horttons Pictures, Hämeenkyrön Näytelmäseura, Hämeenkyrön kunta ja F. E. Sillanpää 125 -juhlavuosi. 

Lyhytelokuvan ensi-ilta on 14.9. F. E. Sillanpää 125 -juhlavuoden pääjuhlassa. Lipputilaukset ja lisätiedot ohjelmasta www.fes125.org/iltajuhla tai Vilja Pylsyltä, vilja.pylsy (ät) fes125.org, p. 045 106 0590

14.9. Ihmislapsia elämän saatossa -seminaari. Lisätiedot ja lipputilaukset www.fes125.org/seminaari  tai Vilja Pylsyltä, vilja.pylsy (ät) fes125.org, p. 045 106 0590

Siljan suviyö. Ida Teeri ja Antti Väre. Kuva Samuel Valkola.

Alla on Vilja Pylsyn kirjoittama juttu lyhytelokuvasta. Se julkaistiin 25.7. Seutulehti UutisOivassa.

Turkka Mastomäki ja Beni Siltala mukaan lyhytelokuvaan

F. E. Sillanpään kunniaksi kuvattua Siljan suviyö -lyhytelokuvaa on ollut tekemässä vahvoja ammattilaisia. Elokuvan kertojana on Turkka Mastomäki.  Kertojaäänen äänityksen hoitaa Beni Siltala. Elokuvassa kuullaan tekstiä F. E. Sillanpään Nuorena nukkunut romaaniin pohjautuen Panu Rajalan kirjoittamana.

Turkka Mastomäen matalaa ääntä on kuultu teatterilavojen lisäksi muun muassa radiomainoksissa ja yritysvideoissa. Beni Siltala tekee ammatikseen mainoksia radio Sunille, säveltää, soittaa ja laulaa.
Miehet näkivät Siljan suviyö -lyhytelokuvan raakaversion. 
- Älyttömän hieno elokuva jo nyt, Beni kertoo.
- Elokuva oli niin koskettava, että minulle tuli tippa linssiin, Turkka jatkaa.

Elokuvaa kuvattiin vajaan viikon ajan hämeenkyröläisissä maisemissa. Pääkuvauspaikkana oli Aamu Nyströmin omistama Soinilan tila. 

Kuvauksen jälkeen alkaa muun muassa äänittäjän, äänisuunnittelijan ja leikkaajan työ. Beni Siltalan työ jatkuu vielä Mastomäen äänen nauhoituksen jälkeen äänen prosessoinilla. 
- Leikkaan kaikki ylimääräiset henkäilyt pois ja lähetän materiaalin Olli Horttanalle. Horttana leikkaa äänet elokuvaan oikeille paikoille. Lopuksi materiaali menee vielä äänisuunnittelijalle, joka viimeistelee materiaalin, Beni Siltala tietää.

Elokuvan idean isä Olli Horttana on tyytyväinen elokuvaansa. 
- On erittäin hienoa, että olemme saaneet jokaiselle osa-alueelle mukaan ammattilaisia. Se nostaa osaamisen tasoa. Olen äärimmäisen kiitollinen elokuvaprojektin etenemiseen ja kaikkeen mitä olemme saaneet tähän mennessä tehtyä. Vielä on paljon töitä elokuvan saattamisessa lopulliseen muotoonsa.

Mastomäki ja Siltala kiittelevät elokuvan miljöökuvausta.
- Hämeenkyröläinen maalaismaisema viljavine ja kumpuilevine peltoineen ja korkeine metsineen on piirtynyt mieleeni kauniin maalaismaiseman mallikuvaksi, Hämeenkyrössä nuoruutensa asunut Mastomäki valottaa.
Hämeenkyröläiselle Beni Siltalalle paikalliset maisemat ovat myös tärkeitä.
- Kun ajaa matkalta kotiin ja näkee Kalalahdesta avautuvan avaran järvimaiseman, tuntuu, että on tullut kotiin. Näin Myllykolun miljöön ensimmäistä kertaa vuonna 1989. Käynti polkua pitkin Sillanpään syntymäkodin maille jäi mieleeni vaikuttavana kokemuksena.

Siltala ja Mastomäki uskovat, että Silja suviyö -lyhytelokuva sopii hyvin nykyaikaan.
- Ihminen ei muutu hirveästi sadan vuoden aikana. Samat teemat koskettavat, olkoon sitten stadissa tai heinäpellolla. Siljan suviyössä on vaikuttavia kohtia liittyen aikuisuuden ja seksuaalisuuden kypsymiseen, luottamukseen ja toivoon. Teema on ikiaikainen.
Mastomäen mielestä lyhytelokuva on tavoittanut jotain syvällistä juuri tässä hetkessä.
- Kiidämme ajassa vahvan median ja tiedon pyörteissä. On terapeuttista pysähtyä ja miettiä elämää. Elämässä pitäisi olla niitä pieniä ja herkkiä sillanpääläisiä nyansseja, jolloin ihminen osaa nauttia luonnosta ja kuunnella itseään. Elokuvassa on juuri niitä elementtejä,  mitä tarvitaan, jotta ihminen voi pysähtyä ajattelemaan elämää.

Työryhmä tiivistää elokuvan keskeisen sanoman F. E. Sillanpään sanoihin: "Elää sinun pitää ja tajuta se että sinä elät".

Teksti Vilja Pylsy

Beni Siltala (oik.) äänittää Turkka Mastomäen (vas.) kertojaääntä. Vilma Tala ja Olli Horttana seuraavat äänityksen edistymistä. Kuva Vilja Pylsy.