Tiedotteet‎ > ‎

F. E. Sillanpään ja Panu Rajalan ylistys naisille

lähettänyt Tuntematon käyttäjä 2.9.2013 klo 0.54   [ 2.9.2013 klo 6.36 päivitetty ]

"Oi nainen, kohtaloni, kaikkeni,
sinä äitini, sisareni, rakastettuni.
Mitä olisi elämäni ilman keväisiä iltoja, valoisia öitä,
kun sielusi ja ruumiisi olivat lähelläni.
Oi lämpimiä syyskesän öitä,
kun kuu asetti kultasiltansa juuri päin meitä,
jotta meidän sielumme sitä pitkin voisivat edetä
sinne – sinne minne ne niin kuumasti kaipasivat."

alkaa Panu Rajalan kirjoittama Elämän kultapuu -kantaatti F. E. Sillanpään teksteihin pohjautuen teemasta äitiys, naiseus ja heräävä lempi. Kantaatti saa ensi-iltansa mieskuoro Eugan esittämänä 14.9. juhlavuoden pääjuhlassa Tampereella.

Iltajuhlan lipputilaukset (17 € / hlö) http://fes125.fesillanpaanseura.org/iltajuhla tai vilja.pylsy (ät) fes125.org, p. 045 106 0590 (soitto tai tekstiviesti). Paikkoja on rajoitetusti. Lippuja on vielä saatavilla.

Keski-iältään 24-vuotias mieskuoro Euga voitti tänä vuonna Cornwallin kansainväliset mieskuorokisat.

- Kantaatit ovat usein tyyliltään virallisia ja "varovaisen akateemisia". Tulevassa esityksessä ei ole tällaisia kantaatille ominaisia piirteitä. Teos esitetään "suomifilmimäisesti" ja reippaasti, mutta kauniisti. Sävelkieli on hyvin herkkä ja kaunissointinen, lupaa kantaatin säveltänyt  Seppo Pohjola.

Kantaatissa ei ole varsinaisia solistiosuuksia, vaan se lauletaan a cappellana.

Säveltäjä Seppo Pohjolan mukaan Panu Rajalan kirjoittama teksti on maaginen herkistyminen Sillanpään tekstien äärelle.

- Tekstissä on juhlavuoden teeman äitiyden, naiseuden ja heräävän lemmen lisäksi luonnonpalvontaa. Kerronnassa eläydytään hetkeen, mutta katsotaan myös Sillanpään maailmaa etäältä.

Panu Rajala kertoo, että F. E. Sillanpää korosti äitiyden merkitystä. Sillanpään kuvaamat naishahmot eivät ole taistelevia naisia. He ovat vaipuvia, herkistyviä ja vaistonvaraisia naisia, jota elementtiä myös kantaatin teksti kunnioittaa.

Mieskuoro Eugan laulajat ovat kotoisin Tampereelta ja Turusta. Monet opiskelevat musiikkia.

- On hienoa tarjota pojille tällainen mahdollisuus. Kantaatti on sävellyksellisesti erittäin hyvä ja vakaa. Joka stemma kuljettaa tasa-arvoisesti tekstiä eteenpäin, joka poistaa kantaatin luontaisen jäykkyyden. Teos koskettaa paitsi naiseutta, myös ihmisyyttä, Mieskuoro Eugan johtaja Joonas Mikkilä tietää.

Mieskuoro Euga. Kuva Risto Savolainen.