Tiedotteet‎ > ‎

Luonnonkukkien päivä 16.6.

lähettänyt Tuntematon käyttäjä 13.6.2013 klo 6.39   [ 13.6.2013 klo 11.23 päivitetty ]
Tämän vuoden luonnonkukkien päivän retki järjestetään kaikissa Pohjoismaissa sunnuntaina 16. kesäkuuta. Hämeenkyrön retki lähtee Frantsilan Hyvän Olon Keskuksesta, Kyröspohjantie 320 klo 13 ja kestää pari tuntia. Retken vetäjinä ovat Virpi Raipala-Cormier, Jussi Viitala ja Anita Lähdekorpi. Varustus sään mukaan. Retki on maksuton ja kaikille avoin. Tervetuloa!

Historiaa
Vuodesta 1988 lähtien Pohjoismaissa on vietetty luonnonkukkien päivää. Perinne alkoi Tanskasta. Perinne levisi Ruotsiin ja Norjaan 2002, Suomeen 2003 ja Islantiin 2005. Vuosittain retkiä järjestetään noin 500 ja niihin osallistuu noin 10 000 osallistujaa.

Luonnonkukan päivän retket vastaavat kasvavan luonnonharrastuksen tarpeeseen. Niiden tarkoituksena on lisätä luonnontuntemusta ja sitä kautta myös luonnossa liikkumisen iloa. Joka vuosi teemaksi valitaan yksi kasvi tai kasviryhmä. Tänä vuonna teemana Suomessa ovat matarat. Niitä ovat ketojen myötä harvinaistuva keltamatara, jonka juurten punaväriä on käytetty tekstiilien värjäykseen. Keltamatara harvinaistuu myös siksi, että se risteytyy tulokaslajin, tienvarsien paimenmataran kanssa. Ahomatara nelilehtisine lehtikiehkuroineen on metsiemme alkuperäisiä lajeja. Lehdon kivikon kolossa voi yhyttää jopa harvinaisen lehtomataran.

Luonnonkukkien päivää vietetään kaikissa pohjoismaissa 16.6. Päivän taustalla on Suomen Luonnonsuojeluliitto. Hämeenkyrön Luonnonkukkien päivän retken järjestää Kyrön Luonto ry.

Hämeenkyrön retkellä kuullaan myös F. E. Sillanpään kasviharrastuksesta.

Lisätietoja Jussi Viitala, p. 050 409 8349, jussi.a.viitala (ät) gmail.com

Luonnonkukkia sillanpäääläisissä maisemissa. Kuva Eero Pylsy.