Tiedotteet‎ > ‎

F. E. Sillanpään erikoisraha julkaistiin

lähettänyt Tuntematon käyttäjä 11.11.2013 klo 12.01   [ 11.11.2013 klo 12.01 päivitetty ]
Suomen Rahapaja julkaisi maanantaina F. E. Sillanpään muistoksi lyödyn kahden euron erikoisrahan. Erikoisrahan liikkeellelaskua juhlistettiin Suomen Rahapajan tehtaanmyymälässä Vantaalla. Suomen Rahapajan toimitusjohtaja Paul Gustafsson luovutti rahan F. E . Sillanpään lapsenlapsenlapselle, lastenkirjailija Silja Sillanpäälle.

Kukin euroja käyttävä maa saa laskea liikkeeseen kaksi kertaa vuodessa kahden euron erikoisrahan, jotka ovat laillisia maksuvälineitä kaikissa euromaissa.

- Suomi on päättänyt lyödä toisen rahan tapahtuman ja toisen merkkihenkilön kunniaksi. Suomen ainoa Nobel-kirjailija F. E .Sillanpää  on ansainnut oman rahansa, Paul Gustafsson kertoo.

Vuoden ensimmäinen kahden euron erikoisraha lyötiin Suomen valtiopäivien kunniaksi. Suomelle vuoden 1863 valtiopäivillä oli valtava merkitys, sillä niistä alkoi maamme säännöllinen valtiopäivätoiminta. Tuon vuoden jälkeen suomalaisilla oli vakiintunut mahdollisuus vaikuttaa oman maansa asioihin ja kehitykseen.

Erikoisraha kuvaa Sillanpään taata-hahmon. Suomen Rahapaja julkaisi tammikuussa Sillanpään muistoksi myös juhlarahan, jonka tunnuspuolella on sama kuva kuin kahden euron erikoisrahassa. Sillanpään on erikoisrahaan hahmotellut kuvanveistäjä Reijo Paavilainen. Juhlaraha on siitä erityinen, että sen ulkoasu muodostuu kahden eri taiteilijan visiosta. Juhlarahan suunnittelusta järjestettiin avoin kilpailu, ja juhlarahalautakunta näki kahden taiteilijan näkemyksen kuvaavan kansalliskirjailijaamme parhaiten. Juhlakolikon tunnuspuolella on sama Reijo Paavilaisen suunnittelema kasvokuva kuin kahden euron kolikoissa. Arvopuolelle on toteutettu Pekka Rytkösen näkemys maalaiselämän runollisesta puolesta.

Elämä  ja aurinko kosketti

Silja Sillanpää kertoo, että isoisoisän kuva kahden euron kolikossa tuntuu hienolta ja rahan vastaanottaminen on suuri kunnia.

Sillanpään mukaan F. E. Sillanpäätä ei ole mitenkään erityisesti nostettu perhepiirissä esiin.

- F.E. on meille yksi sukulainen muiden joukossa, kuten muutkin suvun esi-isät ja esiäidit.

Sillanpään perheessä arvostetaan kirjallisuutta ja se on tärkeä osa arkea. F. E. Sillanpään romaaneista lempiteoksekseen Silja sanoo Elämän ja auringon. Kesällä 1992 Myllykolun kesäteatterissa esitettiin Panu Rajalan sovittama näytelmä samaan romaaniin perustuen. Silja Sillanpää näytteli tuolloin toista naispääosaa Lyyliä.

- Elämä ja aurinko perustuu nuoruuden kokemuksiin. Teos kosketti, sillä kävin nuoruudessani läpi samoja asioita, mitä Lyyli koki kirjassa ja näyttämöllä.

Sillanpää työstää Alma Rajalan kanssa alakouluikäisille suunnattua nukketeatteriesitystä, jonka pääaiheena on kirjoittaminen ja luova työ. Esitys liittyy F. E. Sillanpäähän ja sen nimenä on Eemeli ja aurinko. Ensi-ilta on alkuvuonna.

Suomen Rahapaja myy kahden euron kolikoita verkkokaupassaan. Erikoisrahan voi saada hyvällä onnella vaihtorahana.

Teksti Vilja Pylsy ja kuvat Eero Pylsy

Rahapajan toimitusjohtaja Paul Gustafsson luovuttaa F. E. Sillanpää erikoisrahan Silja Sillanpäälle.
Suomen Rahapajan ja F. E. Sillanpään Seuran edustusta erikoisrahan luovutustilaisuudessa. Vas. Rahapajan viestintä- ja markkinointisuunnittelija Katriina Holm, F. E. Sillanpään Seuran varapuheenjohtaja Panu Rajala ja Marja Norha, Suomen Rahapajan toimitusjohtaja Paul Gustafsson, F. E. Sillanpään Seuran jäsen Silja Sillanpää, juhlavuoden projektipäällikkö Vilja Pylsy, johtokunnan jäsenet Kristiina Haavisto ja Maija Kangaslahti-Leppä, nettivastaava Pertti Haavisto ja Simo Leppä.