Tiedotteet‎ > ‎

7.5. teatteria ja lukupiiri

lähettänyt Tuntematon käyttäjä 7.5.2013 klo 2.31   [ 7.5.2013 klo 3.41 päivitetty ]
7.5. klo 18 Sillanpää-lukupiiri Hämeenkyrön kirjastossa (Kyrönsarventie 16). Käsiteltävä teos F. E. Sillanpään Miehen tie. Johdattelijana Jouko Hannu.

7.5. klo 18.30 Hilla ja Riku -teatteriesitys Hämeenkyrön yhteiskoulun auditoriossa (Ristamäentie 13). Esitys on maksuton.

Seutulehti UutisOivassa 7.5. julkaistu juttu Hilla ja Riku -esityksestä.
Teksti Tuukka Olli. Kuva Ville Koivisto.

Yhdeksäsluokkalaiset tuovat Sillanpään nykypäivään

- Hei, koska tän näytelmän ensi-ilta on, yhdeksäsluokkalainen Viivi Keski-Heikkilä kysyy.
- Ensi viikon tiistaina ohjaaja Anna Uusiniitty vastaa.
- Niin pian, Keski-Heikkilä hätkähtää.
Näytelmän läpimenossa jälkiä hätkähdyksestä ei kuitenkaan näy, vaan vuorosanat tulevat näyttelijöiden huulilta totutusti.
Olemme yhdeksäsluokkalaisten näytelmäkurssin harjoituksissa. Sillanpään juhlavuosi näkyy myös täällä, sillä kurssilaiset ovat valmistaneet itse Hilla ja Riku -esityksen, joka pohjautuu Sillanpään Hiltu ja Ragnar -teoksen ympärille. 
- Näytelmässämme on sitaatteja alkuperäisteoksesta ja Panu Rajalan teatteriteoksesta. Mutta suurin osa teoksesta pohjautuu kurssilaisten omaan improvisaatioon, kertoo äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Anna Uusiniitty.
Uusiniitty on laatinut käsikirjoituksen nuorten ideoiden ja aiempien teosten pohjalta.
Sillanpään tarina kertoo nuoren köyhän Hiltun ja rikkaan Ragnarin traagisen rakkaustarinan. Ysien näytelmässä tapahtumat sijoittuvat nykypäivään.
Näytelmää on työstetty yhteensä 16 ryhmäläisen voimin syksystä lähtien.
- Näytelmäkursseilla tavataan aina tehdä näytelmät itse, jotta niistä tulee tekijöidensä näköisiä. Lisäksi valmiissa kouluteksteissä on se ongelma, että roolit ovat isoja, eikä niitä riitä kaikille, Uusiniitty kertoo.
Näytelmäkurssilla haluttiin kunnioittaa Sillanpään juhlavuotta, joten näytelmä pohjustettiin hänen tuotantoonsa. Hiltu ja Ragnar löytyi nopeasti, sillä teos kertoo nuorista.
- Esitys on rakentunut pikkuhiljaa, eikä sen tuottaminen nykyaikaan ollut mitenkään vaikeaa, tuumaa näytelmässä Murua esittävä Roosa Pekkananen.
Alkuperäinen kirja ei ollut nuorille ennestään tuttu, mutta sen tarina on harjoitusten myötä tullut tutuksi.
- Pidin käsikirjoitusta hyvänä, heti kun sain sen käteen. Siinä on osia vanhemmasta näytöksestä, joten tekeminen oli helppo aloittaa, Jasmin Hänninen kuvailee.
Hännisen roolihahmo näytelmässä on Ragnarin äiti.
Hilla ja Riku -näytelmää voi mennä seuraamaan yhteiskoulum auditorioon tiistaina 7. toukokuuta. Maksuton esitys alkaa kello 18.30. Esitystä ei suositella alle 13-vuotiaille.

Viivi Keski-Heikkilä, Marja Suihkola ja Roosa Pekkanen ovat mukana tuomassa Sillanpään teosta nykypäivään. Kuva Ville Koivisto.

F. E. Sillanpää: Miehen tie. F. E. Sillanpään 100-vuotisjuhlavuonna 1988 ilmestynyt Miehen tie ja 30-luvun kirjoitukset.